Het is al het derde weekend dat ik hier ben, wat gaat de tijd toch snel :) . Ook is deze week Maryam terug naar Iran vertrokken (woensdag), maar er iemand anders bij gekomen. Tatiana, uit Bosnië, zal hier (net als ik) voor 8 weken blijven. Ze is ook ingenieur, maar niet in elektronica. Ze is zondag aangekomen hier. Het was een drukke week en heb daarom niet veel aan de blog kunnen werken.

Maar nu over het weekend. Zaterdag zijn we naar de Akshardham geweest. Dit is een grote hindoe tempel die als hulde is aan Swaminarayan. Hij was de oprichter en hoofd van de hindoeïstische Swaminarayanstroming. De tempel en bijhorende expositie staat dan ook in teken van zijn leven en zijn leer. Hij was bijvoorbeeld tegen het kastenstelsel en tegen de onderdrukking van vrouwen.

Akshardham (Gandhinagar)

Bron: Wikipedia


De tempel staat op de nummer 1 van de meer dan honderd attracties op Tripadvisor en deze heeft zeker zijn plaats niet gestolen. Jammer genoeg mochten er geen foto’s getrokken worden. Er mocht niets meegedaan worden in het tempelcomplex geen camera, gsm, water en rugzak. Deze moesten allemaal afgegeven worden. Deze strenge veiligheidsmaatregelen komen omdat het in 2002 slachtoffer was van een grote terroristische aanval, waarbij 30 mensen het leven lieten en meer dan 50 gewonden waren.

De tempel is gebouwd zo’n dertig jaar geleden en duurde dertien jaar om te bouwen, maar het resultaat is er. Deze roze zandstenen tempel is iets dat je niet mag missen als je ooit in Gujarat zou zijn. Het is dus zeer jammer dat ik geen foto’s hiervan heb, bovenstaande foto heb ik gevonden op Google en is dus niet van mij.

Na de tempel te bezoek, zijn we naar de expositie, die over Swaminarayan ging, gegaan. Deze ging over zijn leven. Dit werd gedaan door kamers in te richten met (namaak) planten en met bewegende poppen. Net zoals in Plopsaland (kabouterbos), maar dan niet bedoelt voor kinderen. Was redelijk indrukwekkend dat er zoveel ruimtes waren. Ook was er een cinemazaal met een kortfilm over zijn leven. Deze was in het Hindi (of Gujarati), gelukkig vertaalden plaatselijke studenten (van IAESTE) het meeste.

Na nog een plaatselijk gebed, hebben we iets gegeten. Het was een warme dag en het deed dan ook deugt om te eten en een frisse cola te drinken onder de airco. Na het eten hebben we nog wat rondgewandeld op het domein. Het domein is 9 hectaren groot en is overal versiert met zuilen, speciaal geknipte planten en beelden. Er bevindt zichzelf enkele (kermis)attracties.

Lichtshow

Bron: 108vs


Wanneer het donker werd (19u30), was er een licht-water-show. Hierbij werd water in de lucht geschoten en daarna met behulp van lasers en projectie dingen afgebeeld. Het enig jammer was dat het in Hindi (of Gujarati) was en we maar achteraf wisten over wat het ging. Toch was het een spectaculair iets. Ook bovenstaande foto heb ik niet zelf getrokken.