Afgelopen weken heb ik enkele plaatsen bezocht die rechtstreeks verband hebben met mijn stage. Hier een klein overzicht van de zaken die ik bezocht heb.

15/07 - zonnepanelen park PDPU

Het eerste dat ik bezocht heb is het zonnepanelenpark van de universiteit zelf. Dit park heeft een piekvermogen van 1 MW. Deze zou op zijn piek elektriciteit kunnen geven aan 1000 Amerikaanse of 3000 Belgische of 10000 Indische gezinnen/huizen. Maar zonnepanelen werken niet altijd aan piekvermogen, waardoor het ‘maar’ elektriciteit kan leveren aan 1500 Indische gezinnen.

[000005]

Het park is ook bedoelt als onderzoek en ontwikkeling. Het is opgedeeld in 3 delen. Gewone zonnepanelen (Polykristallijne Silicium), thin film en zonnepanelen met gps-tracking. In het midden staat nog een gebouw met invertoren die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet naar wisselspanning voor op het net.

De gewone – polykristallijne silicium – zonnepanelen hebben een efficiëntie rond de 12 percent (maar kan ook veel hoger bij duurdere modellen). Deze zie je ook het meeste op daken. Monokristallijne -een puurdere vorm silicium- zonnepanelen zijn efficiënter en ook compacter maar rechtvaardigt meestal niet de meerkost (Deze hebben een zwarte kleur en hoekjes van de cellen zijn er af - afgerond).

De thin film zonnepanelen zijn makkelijk te herkennen omdat ze niet bestaan uit afzonderlijke cellen die gekoppeld zijn in een paneel. Deze zijn goedkoper om te maken en kunnen flexibel zijn. Een nadeel is dat ze een lagere efficiëntie hebben rond de 9 percent.

[000021]

Het voordeel van GPS gestuurde is dat ze altijd frontaal naar de zon gericht zijn, ze kunnen namelijk rond twee assen bewegen. De zonnecel zelf kan goedkoper gemaakt worden door gebruik te maken van een lens, aangezien men weet dat het zonlicht er altijd loodrecht zal opvallen – wat anders niet het geval is.

18/07 - Kolencentrale (Gandhinagar Thermal power station)

INDI7951

Dit is zowat het tegengestelde, een kolencentrale. Deze sterk beveiligde centrale mocht enkel betreden worden wanneer onze namen gecontroleerd waren (op voorhand). Ook mochten er geen foto’s getrokken worden. Het was indrukwekkend om alles van zo dichtbij te zien. Dit bezochten we samen met studenten die hier een zomercursus volgen. De uitleg was in het Hindi, maar achteraf hebben ze dan uitleg in het Engels aan ons gegeven.

19/07 - Productie van zonnepanelen (TopSun)

INDI7961

Zijn we samen met de professor naar TopSun geweest. Dit is een bedrijf waar ze zonnepanelen maken. Het was een heel eind rijden, maar dat was het zeker waard. We konden van dichtbij het productieproces zien.

22/07 - Zonnepanelen boven rivier

Als laatste ben ik nog naar een zonnepanelen park gelegen boven een rivier geweest. Dit was alsook de eerste keer dat ik in een plaatselijke bus zat samen met de andere studenten, anders werd we apart in auto samen met onderzoekers/professors vervoert.Het was de eerste 1 MW zonne-installatie boven een rivier in India. De voordelen van zonnepanelen daar te plaatsen is dat het zorgt voor natuurlijke koeling van de zonnepanelen. Het koel houden zorgt ervoor dat de zonnepanelen efficiënter zijn. Het lijkt misschien vreemd maar hier zijn de zonnepanelen efficiënter in de wintermaand januari dan in de zomer maand juli. Het beste is rond maart of oktober.

INDI7977

Een tweede voordeel is dat het ervoor zorgt dat er minder water wordt verdampt. Het regent hier niet zoveel en extra water voor de landbouw is altijd een voordeel. Ook is het plaats besparend.

Nog een weetje: de staat waar ik zit, Gujarat, is goed voor 66 percent van de totale opwekking van zonne-energie in India.